Visualització del menú

Nuevo modelo de planificación de recetas

Novedades receta electrónica

 

 

¿Por qué un cambio de modelo?

 

Con el modelo anterior, al prescribir un tratamiento se generaba informáticamente el número de recetas necesario para cubrir el período planificado por el médico, con unas fechas predeterminadas para su retirada en oficina de farmacia. El margen de días para poder acudir a por dicha receta obligaba a los ciudadanos a estar pendientes del calendario de retirada independientemente de la cantidad de medicamento del que disponían en los domicilios, incluso creando la necesidad de retirar envases cuando aún existe suficiente stock del medicamento. Además, en los casos en que un paciente no retirara tres recetas de manera consecutiva, se penalizaba con la cancelación del tratamiento.

 

Así pues, nos encontramos en un escenario en el que el paciente no es autónomo para la gestión de sus necesidades y que favorece la acumulación de medicamentos en los domicilios, con los consiguientes problemas de seguridad y riesgos que supone de sobredosificación, errores en las dosis ante cambios de tratamiento, automedicación no deseada y múltiples problemas relacionados con el medicamento.

 

El objetivo de este cambio se basa en dotar de mayor autonomía a los pacientes, favoreciendo su propia gestión y la co-responsabilidad en materia de farmacia. Igualmente favorecer y facilitar el acceso a los medicamentos a la ciudadanía, de modo que no se vean obligados a retirarlos por cuestión de agenda.

 

 

¿En qué consiste el nuevo modelo?

 

Con el nuevo modelo las recetas que se generan al prescribir un tratamiento no tienen caducidad dentro del período de vigencia del tratamiento.

 

El tratamiento tendrá la duración que determine el prescriptor(para muchos medicamentos hasta un máximo 365 días) y durante este tiempo el paciente podrá retirar la medicación de la farmacia cuando precise, y ya no estará obligado por la planificación calendarizada con fecha de caducidad o con la penalización de cancelación del tratamiento si no se retiran más de tres recetas consecutivas.

 

Los usuarios podrán retirar un envase y deberán acudir a la Oficina de farmacia cuando precisen más medicamentos.

 

Se establecen unas condiciones de seguridad:

 

  • Como máximo se podrá retirar durante el periodo planificado el número total de envases necesario para cubrir todo el tratamiento.
  • El sistema calcula automáticamente la fecha teórica de retirada de un nuevo envase de acuerdo con la posología prescrita, el contenido del envase y los envases retirados previamente. Una nueva dispensación se habilitará ("es visible en la oficina de farmacia") con un margen de 14 días previo a la fecha teórica de retirada.
  • A partir de esta fecha de seguridad, el paciente puede retirar el siguiente envase cuando lo necesite, sin que la receta caduque. De este modo ante cualquier incidencia, por ejemplo un ingreso hospitalario, podrá retirarlo en el momento que pueda acudir a la farmacia, o si tiene stock de algún fármaco puede no retirarlo hasta que precise.
  • El sistema irá recalculando la necesidad de envases para cubrir el período que resta desde la fecha actual hasta el final del tratamiento, de manera que los envases no se acumulan, es decir, sólo se podrán retirar los necesarios para cubrir las necesidades del período restante.

 

 

Pincha AQUI para descargarte toda la información en pdf

FAQs Receta Electrónica

Sí, és imprescindible que presentes la targeta sanitària en la farmàcia per a recollir els medicaments que t'han receptat. Hauràs de portar també la fulla de tractament o l'APP + Salut amb la farmàcia activada en el teu mòbil.

La recepta no caduca fins a final de tractament planificat pel seu metge. 

S'ha dut a terme una nova planificació de les receptes: ja no ha de seguir l'informe que té, sinó que ha d'anar a retirar la medicació quan se li estiga acabant l'envàs anteriorment dispensat, tindrà disponibilitat de medicació mentre dure el tractament i si no el retira no li caducarà, no s'interromprà el tractament.
 
Les receptes que indica l'informe que ha de retirar hui seran visibles en l'oficina de farmàcia com a màxim fins a 5 dies després de la data indicada. 
 
Els nous informes  ja no inclouen la quadrícula amb les dates de dispensació.

 En tractaments aguts quan t'ho prescriguen. En el cas de tractaments crònics has d'anar a la farmàcia quan necessites més medicaments (a mesura que se't vagen acabant), sempre d'acord amb la dosi i la freqüència d'administració que el teu metge t'haja indicat.


Els medicaments poden ser dispensats amb temps suficient abans que s'esgote l'envàs, i l'APP te'l mostra, però això no indica que siga obligatori retirar-los, tan sols que estaran disponibles per a quan els necessites sense que caduquen o desapareguen. Recorda que tu estableixes el teu propi calendari de dispensació.

No, no és necessari, retire només els que necessita. Els que no retire continuaran disponibles quan els precise, no caducaran fins que finalitze el tractament. És molt important que no acumule medicaments a casa per la seua pròpia seguretat. 

La duració del tractament la indica el metge en la Fulla de tractament. Quan finalitze, hauràs de tornar a la consulta perquè el metge valore la necessitat de seguir o no amb el mateix tractament. 

En el nou informe de tractaments, ja no és necessari el calendari posat que no hi ha caducitat de les receptes. A més, ara els tractaments venen ordenats per la data de fi de tractament ("data final").

 

 

 

Exemple Recepta Electrònica

En aquest cas, si encara no està disponible en l'oficina de farmàcia, hauràs de tornar al teu centre de salut perquè et facen una recepta nova. 

Sí, amb la seua targeta sanitària pot retirar els medicaments en aqueixa comunitat. Ha de tindre en compte que les condicions de dispensació seran les regulades per aqueixa Comunitat Autònoma. 

Sí, només en la pestanya dispensacions. Desapareix el calendari i es podrà consultar tant la data d'última dispensació com la disponibilitat per a poder retirar un medicament en l'Oficina de Farmàcia.

 

 

 

 

 

Farmacia ServiciosRecetaElectronica Formacion

En l'àmbit de la Conselleria de Sanitat, entenem per dispensació electrònica avançada el procés pel qual un pacient que acudix a una oficina de farmàcia de la Comunitat Valenciana i presenta la targeta SIP rep tota o part de la medicació que li ha sigut prescrita electrònicament per un facultatiu autoritzat per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública i que el sistema Gaia conté registrada com a dispensable. Este procés comporta la transmissió des del sistema Gaia al COF i d'este a les oficines de farmàcia dels registres de prescripció pendents de dispensar al pacient. El procediment general serà:

  1. El pacient s'acredita en la farmàcia per mitjà de la targeta SIP i el codi secret del tractament o DNI.
  2. La farmàcia s'autentifica davant del COF i li transmet el codi SIP del pacient.
  3. El COF recupera del sistema Gaia les dades de les prescripcions pendents del pacient, la dispensació de les quals està autoritzada pel sistema i les transmet a l'oficina de farmàcia sol•licitant.
  4. El farmacèutic realitza la dispensació. El procés haurà d'incloure les mesures oportunes per a garantir que la dispensació s'ha produït de manera efectiva.
  5. La informació relativa a la dispensació es transmet al COF que emmagatzema les dades necessàries per a la facturació i transmet al sistema Gaia les dades de la dispensació realitzada.
  6. Cada col•legi de farmacèutics emetrà, amb la periodicitat establida, la factura corresponent obtinguda a partir de les dades de facturació emmagatzemades en el COF.