IMAS

Notícies IMAS

Sanitat avança en el desenvolupament del projecte IMAS

Informació actualitzada: 24/10/2022

  • Diverses tecnologies estan competint per a desenvolupar l'escàner de cos complet
  • La primera fita del projecte ha acabat de manera reeixidaa

El projecte 'Imatge molecular d'alta sensibilitat' (IMAS) és un projecte d'investigació i desenvolupament impulsat per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública i executat per l'UTE Phoenix. El projecte forma part de les iniciatives de Sanitat per a impulsar la compra pública d'innovació (CPI) i suposa una fita en l'aposta i la millora de serveis públics de salut i en el suport a empreses innovadores.

El projecte IMAS pretén fer un salt qualitatiu en la sensibilitat dels escàners PET en augmentar-ne de manera significativa l'extensió axial i permetre la reducció de la dosi de radiació i del temps d'exploració de pacients que necessiten la realització de proves de diagnòstic PET. IMAS obtindrà imatges dinàmiques de tot el cos des del moment de la injecció del radiofàrmac i obtindrà informació d'òrgans distants de manera simultània. Atesa la gran cobertura i la sensibilitat que té es proporcionarien imatges molt més nítides i resolutives amb una dosi inferior.

Aquest projecte, amb un pressupost total d'actuacions d'impuls de la CPI de 7.500.000 euros, està cofinançat al 50 % pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), a través del Ministeri de Ciència i Innovació, i s'alinea amb el marc estratègic estatal d'investigació i innovació i a escala regional amb l'Estratègia d'especialització intel·ligent de la Comunitat Valenciana, RIS3-CV.

Durant la primera fase del projecte, planificada fins a mitjan 2022, competiran tecnologies diferents, una de les quals serà la triada per a la construcció de l'escàner de cos complet. El projecte acaba de concloure la primera fita, en què s'ha repassat l'estat de la qüestió per a identificar tots els punts clau en el desenvolupament de les tecnologies.

Així mateix, s'ha fet una planificació de la integració de l'element detector bàsic per a cada una de les tecnologies, per a veure el procés que se seguirà per a la composició d'aquest i com es construirà el demostrador o prototip a escala reduïda de 15 cm per a cada una de les tècniques en competició. Finalment, s'ha estudiat el sistema d'acoblament del material sensible amb el fotodetector, l'electrònica de lectura i el processament del senyal, així com la descripció del circuit de coincidències.

La solució desenvolupada serà susceptible d'utilitzar-se en el futur tant per la Conselleria de Sanitat com per la resta dels sistemes de salut espanyols i internacionals, ja que l'objectiu és poder assolir una solució innovadora dirigida específicament als reptes i les necessitats del sector sanitari que, en aquest cas, busquen millorar el procés de diagnòstic i la valoració de resposta als tractaments de malalties que impliquen realització de proves simultànies en diverses parts del cos.

 

Accedeix ací a la nota de premsa