IMAS

Notícies IMAS

El projecte IMAS reconegut com la millor CPI en Salut d'Espanya

Informació actualitzada: 24/10/2022

 

  • El projecte Imatge Molecular d'Alta Sensibilitat (IMAS) està impulsat per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública
  • Es desenvolupa sota el marc del programa FID Salut del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats
  • Té un pressupost de 7,5 milions d'euros, cofinançat al 50 % pel FEDER

La segona edició dels Premis Amparo Poch de Compra Pública d'Innovació en Salut ha reconegut el projecte Imatge Molecular d'Alta Sensibilitat (IMAS) com la millor iniciativa de compra pública innovadora (CPI) en 2021. La final dels premis ha tingut lloc durant el IV Congrés de la Càtedra IACS de CPI en Salut.

El projecte Imatge Molecular d'Alta Sensibilitat (IMAS) està impulsat per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública i executat per l'UTE Phoenix. El projecte va ser seleccionat el mes de setembre passat com un dels finalistes en la categoria de millor compra pública d'innovació en salut i destaca com una iniciativa de referència en col·laboració publicoprivada, al servei de la ciutadania i la millora de les infraestructures en l'àmbit sanitari.

El projecte IMAS pretén fer un salt qualitatiu en la sensibilitat dels escàners PET, en augmentar-ne de manera significativa l'extensió axial i permetre la reducció de la dosi de radiació i del temps d'exploració de pacients que necessiten la realització de proves de diagnòstic PET. IMAS obtindrà imatges dinàmiques de tot el cos des del moment de la injecció del radiofàrmac i assolirà informació d'òrgans distants de manera simultània. Atesa la gran cobertura i sensibilitat que té es proporcionaran imatges molt més nítides i resolutives amb una dosi inferior.

Durant la primera fase del projecte, planificada fins a mitjan 2022, competiran tecnologies diferents, una de les quals serà la que es triarà per a la construcció de l'escàner de cos complet. El projecte acaba de concloure la primera fita, en què s'ha repassat l'estat de la qüestió per a identificar tots els punts clau en el desenvolupament de les tecnologies.

Així mateix, s'ha realitzat una planificació de la integració de l'element detector bàsic per a cada una de les tecnologies; s'ha vist el procés que se seguirà per a la seua composició i com es construirà el demostrador, o prototip, a una escala reduïda de 15 cm per a cada una de les tècniques en competició, i, finalment, s'ha estudiat el sistema d'acoblament del material sensible amb el fotodetector, l'electrònica de lectura i el processament del senyal, així com la descripció del circuit de coincidències.

En les fites posteriors es procedirà a l'avaluació dels escàners construïts, que se sotmetran als procediments de testatge, cosa que permetrà decidir sobre la tecnologia que ha de guiar l'avanç cap al prototip final que es pretén obtindre.


Impuls i motivació per a posar la innovació al servei de la societat
La doctora Irene Torres, membre de l'equip de control del projecte IMAS i experta en radiofísica hospitalària de l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe, ha declarat que: "Per a totes les persones que conformem aquest projecte, això suposa un impuls i una motivació per a continuar posant la innovació al servei de la societat. El projecte IMAS és un punt de trobada entre tots els agents de la societat, amb la vocació de permetre'ns avançar en la detecció i el seguiment de les malalties d'una manera més precisa i eficaç. Agraïm a la Càtedra IACS de CPI en Salut del Govern d'Aragó aquest premi i tenim moltes ganes de poder compartir amb la societat els avanços del projecte".

 

Accedeix ací a la nota de premsa