La Estrategia valenciana de sostenibilidad ambiental del sistema sanitario establece el objetivo de avanzar hacia un paradigma de neutralidad climática y economía circular desde un enfoque transversal en la estructura de la Conselleria de Sanitat y sus organismos dependientes. Está en línea con el compromiso de España en la COP26 de Glasgow a alcanzar el reto de emisiones cero en el Sistema Nacional de Salud para el año 2050.
HUELLA DE CARBONO DEL SECTOR SANITARIO
España se comprometió en la COP26 de 2021 a alcanzar el reto de emisiones cero en el Sistema Nacional de Salud para el año 2050, y ha desarrollado el Plan Nacional de Adaptación al Cambio Climático 2021-2030, que dedica un apartado a los impactos en la salud y la necesaria adaptación del sistema sanitario para hacerle frente. Posteriormente, el Plan estratégico de salud y medio ambiente (PESMA), aprobado en noviembre de 2021, establece las actuaciones que deben realizarse para reducir el impacto sobre la salud de los principales factores ambientales y sus determinantes. En él se incluye como aspecto clave la reducción o mitigación de la Huella de carbono en el sector sanitario en el 1er programa de actuación 2022-2023 del PESMA.
Así pues, en línea con el estudio piloto de cálculo de la huella de carbono en centros sanitarios propuesto por el Ministerio de Sanidad, desde el servicio de sanidad ambiental se ha centralizado la obtención de datos y su cálculo para un estudio piloto con datos de 2022.
La estrategia valenciana de sostenibilidad ambiental del sistema sanitario (2023-2030) se estructura en torno a siete áreas temáticas: contratación pública ecológica, edificios sanitarios, productos farmacéuticos, recursos naturales, residuos, movilidad sostenible y liderazgo y coordinación. Estas áreas temáticas son abordadas en dos líneas estratégicas diferenciadas: la reducción de la huella de carbono y la reducción del impacto de residuos. Para ello, se ha realizado el cálculo de la huella de carbono del año base (2022) de hospitales y centros de salud según la metodología GHG Protocol.
Hi ha factors que poden afavorir els hàbits de transport més sostenibles de tots com són l’existència d’un transport públic adequat, facilitats d’aparcament per a mitjans de transport individual més sostenible, informació i conscienciació sobre les emissions de GEH generades en comparació per cada tipus de mitjà de transport.
Iniciatives per a facilitar l’ús de vehicle compartit entre treballadors i un ús més freqüent de la telemedicina per a evitar desplaçaments poden ajudar a reduir les emissions per transport i, en conseqüència, a millorar la qualitat de l’aire en els nostres municipis.
A causa de la grandària del sistema sanitari és necessari minimitzar tots els tipus de residus, per això s’ha de tendir a reduir amb el model d’economia circular en el qual es reduïx l’ús de noves matèries primeres i es procura reutilitzar o reciclar els materials que són rebutjats.
L’activitat sanitària també pot influir en la conservació dels recursos naturals a través del consum d’aigua corrent i de paper. L’escassetat d’aigua és un problema que es manifesta en temps de sequera per limitacions en el de recursos hídrics, però que també pot afectar en certa manera la qualitat de l’aigua potable. Esta escassetat s’agreujarà, amb tota seguretat, en els pròxims anys a causa de l’avanç del calfament global i els seus efectes sobre el clima de la zona mediterrània en particular.
D’altra banda, el consum de paper implica el consum d’energia necessari per a produir-lo i per a transportar-lo i, a més, la tala d’arbres corresponent. Si en lloc de comprar paper de polpa verge s’usa paper reciclat, els beneficis són notables, com es pot observar en la imatge que compara els recursos necessaris per al consum de 5 milions de fulls A4.
A més de residus sòlids, els propel·lents dels inhaladors i els gasos utilitzats com a anestèsics contribuïxen a l’emissió directa de gasos d’efecte d’hivernacle (GEH) de gran potencial GWP. Això significa que 1 kg d’alguns d’estos gasos contribuïx al calfament global com centenars de quilos de CO₂. Un sol inhalador per a asma emet GEH equivalents als d’un cotxe que recorre la distància de València-Madrid.
S’ha de promoure l’ús de les alternatives més respectuoses amb el medi ambient per a reduir l’impacte del sector salut, com per exemple, els inhaladors de pols seca.
La Conselleria de Sanitat compta amb un equip de més de 70.000 treballadors distribuïts per tota la geografia valenciana i ocupats en diferents tasques: atenció primària, hospitalària, administrativa, manteniment, etc.
Les bones pràctiques recomanades i la resta d’informació contrastada sobre sostenibilitat ha de fluir de manera eficaç per tota l’organització.
REFERENCIAS
Organización Mundial de la Salud - OMS 30 octubre de 2021
RECOMENDACIONES. Prescripción sostenible de inhaladores. Ministerio de Sanidad.V1.0. Fecha: 17.02.2025