Apunta't al Pla Bé

Video Apunta't al Pla Bé

Pla Bé

La nova campanya 'Pla Bé' de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública s'emmarca dins de l'IV Pla de Salut de la Comunitat Valenciana 2016-2020, l'instrument estratègic de planificació i programació de les polítiques de salut, el qual va fixar com un dels objectius la disminució de la prevalença del sobrepés en la població de 2 a 17 anys.

 

També l'Estratègia de Diabetis de la Comunitat Valenciana 2017-2021 posa el focus en l'obesitat i l'excés de pes, ja que es calcula que a la Comunitat Valenciana prop de 400.000 persones pateixen diabetis tipus 2, però un 6 % més podria ser diabètica sense saber-ho i, en el cas de les dones joves, la immensa majoria deriva d'un problema d'obesitat.

 

La campanya 'Pla Bé' s'afig ara a les accions que duia a terme la conselleria per a fomentar la dieta saludable i l'exercici físic juntament amb altres institucions, com el programa de control de menús escolars, o els programes de foment de l'activitat física.

 

Es tracta d'aliances amb ajuntaments i agents municipals per a desplegar programes específics orientats a evitar l'obesitat i l'excés de pes a través de l'exercici i l'alimentació saludable.

 

Així, en col•laboració amb l'Ajuntament de València, la conselleria ha engegat en aquesta ciutat el Programa 'Activitat Física i Salut', en el qual participen 15 centres de salut des dels quals se selecciona pacients que compleixen determinats criteris (entre 30 i 64 anys, sedentaris, amb alguna malaltia crònica) i se'ls prescriu la realització d'exercici físic en dues sessions setmanals d'una hora de durada durant tres mesos. L'activitat és gratuïta, es realitza en grup i és monitorada per professionals de l'activitat física i de l'esport de les instal•lacions esportives municipals. S'espera que prop de 900 persones es beneficien d'aquest programa fins a juny de 2018.

 

A més a més, actualment hi ha una xarxa de 22 municipis adherits també al IV Pla de Salut de la Comunitat a través del programa XarxaSalut, 15 de la província de València, 5 d'Alacant i 2 de Castelló, tots amb el compromís de desenvolupar accions de promoció de salut local emmarcades en aquest pla.

 

En el cas de Connecta Actius per a la Salut (CAS), incorpora l'activitat física en el dia a dia de les persones de forma participativa, positiva i Pertida, amb l'objectiu de mantindre i millorar la salut. Es va iniciar com a experiència pilot en els centres de salut de Burjassot i la Coma-Paterna (departament Arnau de Vilanova-Llíria), Alboraia i Argentina (Clínic-Malva-rosa) i Sogorb (departament de Sagunt), i es pretén fer extensiu a tots els departaments que ho consideren.

 

El programa 'Motiva't/Activa't', l'àmbit d'actuació del qual són els municipis de Llíria, Alpuente, Marines, Bugarra, Gestalgar, Benaguasil i municipis de la Mancomunitat del Túria, té entre la seua població diana pacients amb patologia crònica de l'aparell locomotor (lumbàlgia crònica i inespecífica).

 

La raó de ser d'aquests programes és que la pràctica d'activitat física beneficia la salut, tot reduint el risc de patir malalties metabòliques, cardiovasculars, neurològiques o psiquiàtriques; i també problemes de l'aparell locomotor. L'evidència científica mostra que, practicada amb regularitat, manté àgil físicament el pacient, enforteix músculs, millora la capacitat funcional i disminueix el risc de caigudes. També millora el benestar mental, redueix símptomes d'ansietat i regula el son, augmenta la percepció de benestar i satisfacció amb el propi cos.

 

També, d'acord amb l'objectiu d'aquesta campanya cal citar el decret del Consell que regula la venda de proximitat de productes primaris i agroalimentaris i garanteix al consumidor l'origen i la seguretat dels productes de temporada, promovent el consum de fruites i verdures fresques.

 

I també està pròxim a la seua aprovació el decret del Consell, de foment d'una alimentació saludable i sostenible en l'àmbit de l'Administració de la Generalitat, que, entre altres qüestions, promou el consum d'aliments frescos, de temporada i ecològics en els menús dels centres públics, regula el contingut de les màquines expenedores d'aliments i begudes amb criteris de salut en aquests centres i potencia la dieta mediterrània pel seu elevat interés com a dieta també saludable. Pots consultar ací el projecte de decret.