Imprimir
BONES PRÀCTIQUES
EN SALUT PERINATAL I INFANTIL
ESTRATÈGIES PER A DISMINUIR LA CONTAMINACIÓ AMBIENTAL EN LES UNITATS NEONATALS
ENTITAT / CENTRE PROMOTOR: Servici Neonatologia. Hospital Universitari La Fe. València
Persona coordinadora/referent: Dr. Vicente Roqués Serradilla; Mª Dolores Bernabeu Marrades;
Dra. Pilar Saenz Gonzales; Fina Cuchillo Cañabete.
Correu electrònic: roques_vic@gva.es
RESUM
El nounat que ingressa en una sala d'hospitalització ha d'afrontar un entorn amb una gran varietat d'estímuls sensorials (llums brillants, sorolls forts i sobtats). El dolor i les experiències agressives de l'entorn alteren i influïxen en el neurodesenvolupament emergent del xiquet en un moment en què és més vulnerable.

Després d'un estudi en el nostre servici, es va determinar una contaminació acústica, amb valors pic pròxims a 101 dBA i nivells permanents entre 59 i 65 dBA, produïda principalment pels aparells (monitors, respiradors, megafonia, etc.), alarmes i converses. Al mateix temps, es van mesurar nivells lumínics entre 670 luxes (zones pròximes a les finestres) i 350 (llum artificial). Per tot això, es van adoptar una sèrie de mesures dirigides a millorar les condicions ambientals en la Unitat Neonatal.

Hi ha diferents estratègies per a disminuir este impacte ambiental, unes d'orientades a la pròpia arquitectura de la unitat (parets, sòl i sostres absorbents de soroll) en hospitals de nova creació, d'altres que requerixen la participació del personal sanitari i d'altres en l'àmbit individual. En el nostre servici, s'han dissenyat cartells informatius sobre els efectes del soroll que inviten a evitar converses, crits, aparells de ràdio, etc. Les incubadores disminuïxen fins a 15 dBA el soroll ambiental. En xiquets sotmesos a tècniques molt sorolloses, es poden usar orelleres especials. La contaminació lumínica és millorable per mitjà de l'ús adequat de les persianes, l'atenuació de les llums i de cobertors sobre les incubadores o els bressols. Altres estratègies, com la col·locació de panells indicatius de nivell de soroll (sistema de semàfors), l'aïllament dels boxs i les portes d'accés amb obertura mecànica, estan en implantació.

Des de l'inici del projecte, s'ha aconseguit disminuir sensiblement els nivells de llum, encara que, a pesar de les mesures implantades, el soroll encara és alt. Destaquem que hi ha dos barreres importants: una, l'arquitectura del servici, que només permet alguns canvis, i una altra, la necessitat d'implicació de tot el personal sanitari i fins i tot dels pares mateix, perquè la seua col·laboració és indispensable per a poder intervindre activament en la qualitat de l'atenció ambiental del xiquet.