Informació i recomanacions de Salut Pública relatives a la DANA
L'aigua i els aliments que han estat en contacte amb aigua procedent d'inundacions o que s'han pogut contaminar a conseqüència dels danys ocasionats per aquestes, poden no ser segurs per al consum humà. Per això, en el marc d'aquesta situació sense precedents, és fonamental extremar les mesures d'higiene per a mantindre la seguretat de l'aigua i els aliments que es consumiran.
A continuació, es presenten alguns consells que permeten reduir els riscos per a la salut en aquesta situació:
1. Mantingues-te informat
• Segueix els consells de les autoritats sanitàries.
• Comparteix aquesta informació amb els teus familiars i veïns.
2. Utilitza únicament aigua que provinga de fonts fiables
• Informa't sobre la qualitat del subministrament de l'aigua del municipi i, en cas que existisquen restriccions d'ús, segueix les indicacions de les autoritats.
3. Rebutja aquells aliments amb signes de contaminació
• Alguns exemples d'aliments que haurien de rebutjar-se per haver estat en contacte amb aigua de les inundacions són:
- Aliments sense envasar.
- Aliments empaquetats en envasos permeables o que no es puguen netejar correctament, com a cartó, paper, film transparent, paper d'alumini, pots i botelles amb tap de rosca, fins i tot si el contingut sembla estar intacte.
- Aliments en llandes danyades (unflades, amb fugides, amb trencaments o oxidades).
• No consumisques aliments peribles (com a carn o peix) que, encara que no hagen estat en contacte amb l'aigua de les inundacions, hagen pogut desbaratar-se per haver-se mantingut sense refrigeració durant 2 hores o més (per falta de corrent elèctric en els frigorífics, per exemple).
4. Mantingues nets els utensilis, les superfícies de preparació i els aliments.
• Si no tens aigua potable per a la neteja d'utensilis i superfícies que vagen a contactar amb aliments, utilitza aigua bullida o desinfectada:
- Bull l'aigua durant almenys 1 minut i posteriorment deixa-la refredar i emmagatzema-la en recipients nets amb tapa, o
- Desinfecta l'aigua amb lleixiu apte per a la desinfecció d'aigua de beguda seguint les indicacions del fabricador (consulta l'etiqueta). Guarda l'aigua desinfectada en recipients nets amb tapa.
• Lava a fons les plaques de cocció, paelles i altre parament de cuina amb aigua i sabó, utilitzant aigua calenta, si està disponible. A continuació, esbandeix-los i desinfecta'ls bullint-los en aigua neta o amb un producte desinfectant, seguint les instruccions del fabricant . Finalment, esbandeix amb aigua potable.
• Neta els envasos dels aliments que hages pogut recuperar:
- Retira les etiquetes (si s'extrauen fàcilment), ja que poden albergar brutícia i bacteris. En eixe cas, recorda marcar els envasos amb una nova etiqueta neta o amb un retolador indeleble.
- Raspalla o neta qualsevol tipus de brutícia.
- Lava a fons els envasos amb aigua i sabó (usant aigua calenta si està disponible) i esbandeix-los.
- Desinfecta les llandes bullint-les durant 2 minuts, o submergint-les en una solució amb desinfectant.
- Deixa les llandes assecar a l'aire durant almenys una hora abans d'obrir-les o emmagatzemar-les.
• Mantingues els aliments protegits. Tots els aliments i begudes no peribles han de ser emmagatzemats en llocs nets, frescos i secs, allunyats de la humitat i de la llum solar directa.
• Manipula els aliments amb les mans netes i els utensilis desinfectats.
• Cuina completament els aliments.
• En xiquets menors de 6 mesos es recomana, en la mesura que siga possible, lactància materna exclusiva.
- Si has d'utilitzar fórmules per a lactants i disposes d'aigua potable, es recomana bullir-la uns minuts. En cas que l'aigua potable no siga accessible, pot usar-se aigua embotellada per a reconstituir les fórmules per a lactants. En bebés vulnerables, cal continuar bullint l'aigua embotellada i reconstituir la fórmula quan l'aigua encara està a 70 graus centígrads.
- Desinfecta biberons i tetines abans del seu ús.
5. Mantingues bones pràctiques higièniques
• Per a cuinar usa sempre aigua potable o aigua embotellada.
• Llava't les mans i asseca-les abans de preparar els aliments i després d'anar al bany o tocar materials bruts.
• En cas que hi haja algú en el teu entorn amb vòmits i/o diarrea, s'han d'extremar les mesures d'higiene per a evitar contagis. Demana ajuda sanitària si algú en el teu entorn es posa malalt.
• Tracta sempre de seguir les cinc claus d'innocuïtat dels aliments:
- Mantingues la neteja
- Separa aliments crus i cuinats
- Cuina completament els aliments
- Mantingues els aliments a temperatures segures
- Utilitza aigua i matèries primeres segures