Seguretat alimentària

Seguretat alimentària

Sistemes de gestió de seguretat alimentària

Les empreses alimentàries són responsables que els productes que elaboren, distribuïxen i venen siguen segurs i saludables, per la qual cosa han de dur a terme activitats d’autocontrol basades en el sistema d’anàlisi de perills i punts de control crític (APPCC). 

El Reglament (CE) núm. 852/2004, del Parlament Europeu i del Consell, de 29 d’abril de 2004, relatiu a la higiene dels productes alimentaris, permet adaptar els principis en què es basa el sistema APPCC seguint uns criteris de flexibilitat, que prenen en consideració la grandària de l’empresa i la seua activitat específica. 

L’SGSA en les indústries i els establiments alimentaris és un element clau per a garantir un grau elevat de seguretat alimentària, d’ací la rellevància d’incidir de manera eficaç en el foment de l’autocontrol a escala sectorial. Per a això, les empreses poden dur a terme un sistema de gestió de seguretat alimentària propi o acollir-se de manera voluntària a les guies de pràctiques correctes d’higiene (PCH).

Les guies de PCH sectorials són una ferramenta de treball que permet a les xicotetes empreses que, per la seua grandària, no tenen a l’abast recursos tècnics suficients, implantar sistemes d’autocontrol en els seus sistemes productius, alhora que servix de referència als servicis de control oficial per a avaluar el compliment de la legislació. La Conselleria de Sanitat ha fomentat l’elaboració d’estes guies per part dels sectors i en du a terme l’avaluació i l’aprovació.
 

Publicacions i documents

La traçabilitat, d’acord amb el Reglament 178/2002, és “la possibilitat de trobar i seguir el rastre, a través de totes les etapes de producció, transformació i distribució, d’un aliment, d’un pinso, d’un animal destinat a la producció d’aliments o d’una substància destinats a ser incorporats en aliments o pinsos, o amb probabilitat de ser-ho”.

Un bon sistema de traçabilitat en la cadena alimentària no només juga un paper important en la protecció dels interessos del consumidor, sinó que, a més, aporta grans beneficis per a les empreses i permet a l’Administració ser més eficaç en la gestió d’incidències, crisis o alertes sobre la seguretat alimentària.

Documents i fitxers multimèdia

5954803-pdf
5954792-pdf
5954646-pdf
5954773-pdf
No hi ha ni documents ni arxius multimèdia en aquesta carpeta.
Documents
thumbnail
thumbnail
thumbnail

Guía de prácticas correctas de higiene del sector del pescado

Modificat fa 5 mesos per Beatriz Hernández López. Inici Document bàsic
thumbnail

Guía de prácticas correctas de higiene del sector de Mataderos de Ungulados Domésticos y Ratites

Modificat fa 5 mesos per Beatriz Hernández López. Inici Document bàsic

{title}

En aquest moment per

{title}

En aquest moment per

Visualització del menú

Visualització del menú