Destaquem
Salut Publica
Visualització del menú
Seguretat alimentària
Seguretat alimentària
Sistema de gestió de seguretat alimentària
TRAÇABILITAT
La traçabilitat, d'acord amb el Reglament 178/2002 és "la possibilitat de trobar i seguir el rastre, a través de totes les etapes de producció, transformació i distribució d'un aliment, un pinso, un animal, destinat a la producció d'aliments o una substància destinats a ser incorporats en aliments o pinsos o amb probabilitat de ser-ho".
Un bon sistema de traçabilitat en la cadena alimentària no solament juga un important paper en la protecció dels interessos del consumidor, sinó que a més, aporta grans beneficis per a les empreses i permet a l'Administració una major eficàcia en gestió d'incidències, crisis o alertes sobre la seguretat alimentària.
Guia per a l'aplicació del sistema de traçabilitat en l'empresa alimentària
GUIA DE PRÀCTIQUES CORRECTES D'HIGIENE
Guía de Prácticas Correctas de Higiene del Sector de Panadería, Bollería, Pastelería, Confitería y Repostería
Rev. 0. Edición Septiembre 2024.
2023
Guía de Prácticas Correctas de Higiene en Establecimientos de Elaboración y Comercio Minorista de la Carne.
2ª Edición 2023_Rectificación 2024_ÁRABE
rev.0 Febrero 2020.
2ª Edición. 2019.
1ª Parte.
2ª Parte.
Edición 2017.
Guía de Prácticas correctas de higiene para la elaboración y/o envasado de aceite de oliva virgen.
Edición Noviembre 2017.
Guía de Prácticas Correctas de Higiene del Sector de Centros de Clasificación y Embalaje de Huevos.
Edición Febrero 2017.
Guía de Prácticas Correctas de Higiene del Sector Lácteo.
Revisión 2. Edición Febrero 2017.
Guía de Autocontrol en Comedores Escolares.
Revisión 0. Edición Febrero 2017.
3ª Edición. Mayo 2007.
Guía de Prácticas Correctas de Higiene del Sector Cárnico.
Revisión 2 (Octubre 2012) (modificación Julio 2016). Edición Noviembre 2008.
Guía de Aplicación del Sistema APPCC de Higiene Alimentaria en Alojamientos Turísticos.
Revisión 3. Edición Diciembre 2016.
Guía de prácticas correctas de higiene del sector del pescado.
Revisión 1. Edición Noviembre 2014.
Revisión 0. Edición Julio 2010.
Guía de prácticas correctas de higiene del sector de Mataderos de Ungulados Domésticos y Ratites.
Revisión 0. Marzo 2011.
Guía de Prácticas Correctas de Higiene del Sector de Mataderos de Aves y Lagomorfos.
Revisión 1. Edición Enero 2012.
Guía de buenas prácticas de fabricación de materiales y objetos de plástico en contacto con alimentos.
Guía de Prácticas Correctas de Higiene del Sector de Helados y Horchatas.
Revisión 0. Edición Octubre 2013.
Guía de Prácticas Correctas de Higiene del sector del Hielo Alimenticio.
Revisión 0. Edición Diciembre 2015.
Guía de prácticas Correctas de Higiene del sector Hortofrutícola.
Septiembre 2012.
SISTEMES D'AUTOCONTROL BASATS EN L'ANÀLISI DE PERILLS I PUNTS DE CONTROL CRÍTIC (APPCC)
El conjunt de reglaments comunitaris relatius a la higiene dels aliments, obliga les empreses alimentàries a implantar SISTEMES D'AUTOCONTROL basats en els principis de l'anàlisi de perills i punts de control (APPCC).
Les guies de pràctiques correctes, són un instrument valuós d'ajuda als operadors d'empreses alimentàries per a complir les normes d'higiene dels aliments i per a aplicar els principis APPPCC. Amb l'objectiu general d'aconseguir un alt grau d'implantació de sistemes d'autocontrol, en el context d'una millora contínua, tenint en compte els canvis normatius i l'experiència, la Subdirecció General de Seguretat Alimentària i Laboratoris de Salut Pública de la Direcció General de Salut Pública, fomenta activament l'elaboració i l'ús de guies genèriques de pràctiques correctes d'higiene (PCH).
El Reglament (CE) 931/2011fixa requisits específics de traçabilitat per als aliments d'origen animal, a fi de garantir l'aplicació correcta dels requisits generals establits en el Reglament (CE) 178/2002. Així, s'estableix la informació mínima a transmetre entre operadors del sector dels aliments d'origen animal. Resulta destacable que aquest reglament obliga els operadors a transmetre la informació sobre els llocs físics d'origen i destinació dels aliments d'origen animal, si la seua adreça no coincideix amb la dels propietaris dels aliments.
Les guies PCH són elaborades pels diferents sectors alimentaris de manera voluntària, a través de les associacions que els representen i validades per l'autoritat competent, la qual cosa garanteix que s'han consultat les parts interessades que puguen veure's afectades, s'han tingut en compte els codis de pràctiques del Codex Alimentarius i les recomanacions previstes amb el paquet d'higiene.