Destaquem
Salut Publica
Visualització del menú
SALUT EN ACCIÓ
ACTIVITATS
Food4Good: abordant reptes d’inseguretat alimentària i sostenibilitat per a crear salut, societats pròsperes i regenerar el medi ambient
El projecte té com a objectiu assegurar que totes les persones tinguen accés a “bon menjar”, i promoure la prosperitat, la salut, l’equitat i la sostenibilitat ambiental per a construir resiliència enfront de disrupcions, com ara les pandèmies. Utilitza un enfocament sistèmic, basat en l’entorn i centrat en les persones, per a entendre els factors socioeconòmics i ecològics i les interconnexions que influïxen en la (in)seguretat alimentària. El projecte proporcionarà noves evidències i comprensió de l’impacte de diferents respostes alimentàries i de les experiències viscudes per les comunitats amb inseguretat alimentària.
Health4EUkids
Es tracta d’una iniciativa que està dirigida a reduir l’obesitat infantil en barris vulnerables. Esta iniciativa no només s’encarregarà de revisar les dietes i reduir l’alimentació no saludable, sinó d’anar més enllà, amb la finalitat de reduir els entorns obesògens (que afavorixen el desenrotllament de l’obesitat o que estimulen hàbits i comportaments que conduïxen a l’excés de pes), a través d’accions amb la població per a reduir les desigualtats pel que fa a l’obesitat en la població més vulnerable i en vista de la probabilitat que esta es desenrotlle en l’edat adulta si ja s’ha tingut sobrepés o obesitat de xiquet o xiqueta.
PROGRAMES
Avaluació i foment de la qualitat nutricional de l’oferta alimentària en centres escolars
L’objectiu d’este programa és promoure una alimentació saludable i sostenible, mitjançant l’impuls de la qualitat nutricional i el control de l’oferta en els menús escolars i en els aliments i les begudes de màquines expenedores i cafeteries.
Avaluació de l’oferta alimentària en centres residencials per a persones majors
L’objectiu d’este programa és promoure una alimentació saludable i sostenible, mitjançant l’impuls de la qualitat nutricional i el control de l’oferta alimentària en centres residencials per a persones majors de la Comunitat Valenciana.
Promoció del consum de fruites, hortalisses, llet i productes lactis en centres escolars
Distribució de fruites i hortalisses, de temporada, acompanyades de mesures per a l’adquisició d’hàbits alimentaris saludables.
L’activitat consistix a repartir fruites i hortalisses, principalment de temporada, acompanyades d’actuacions dirigides a l’adquisició d’hàbits alimentaris saludables per part dels menors.
Distribució de llet i productes lactis acompanyats de mesures per a l’adquisició d’hàbits alimentaris saludables.
L’activitat consistix a repartir llet líquida i altres derivats lactis, com el iogurt natural, acompanyats d’actuacions dirigides a l’adquisició d’hàbits alimentaris saludables per part dels menors.
INVESTIGACIÓ
Projecte europeu per a una alimentació saludable i sostenible (SchoolFood4Change)
És un projecte que té com a objectiu involucrar les escoles com a catalitzadors d’una transformació del sistema alimentari cap a dietes delicioses, sostenibles i saludables tant per a les persones com per al planeta. En el projecte participen 43 organitzacions de 12 països europeus, coordinades per ICLEI - Governs Locals per la Sostenibilitat, i reunixen tots els actors rellevants de l’alimentació escolar en una taula, des d’estudiants, AFAS, personal docent, productors, personal de cuina, monitors/ores i empreses de restauració col·lectiva fins a experts en compra pública d’aliments sostenibles, dietistes-nutricionistes i empreses locals.
Enllaç a la pàgina web: SchoolFood4Change
Projecte Esc@lasalut. Intervenció intersectorial pilot per a la prevenció de sobrepés i l’obesitat infantil en l’entorn local basada en tecnologia m-health
Es tracta del desenrotllament d’un projecte innovador centrat en la promoció de la salut i la prevenció del sobrepés i l’obesitat infantil en l’entorn local, que compta com a material didàctic de suport amb l’aplicació Esc@lasalut. Esta és una aplicació sustentada en el coneixement de professionals de la medicina, la docència i la programació, que té com a objectiu fomentar hàbits saludables en els centres escolars, de manera transversal, en l’alumnat d’entre 8 i 12 anys i les seues famílies.
Enllaç a la pàgina web: Escalasalut – La ferramenta digital per a la implementació del programa PAIDO
BONES PRÀCTIQUES
Observatori de l’Obesitat per a l’Acció en Salut Infantil (OOASI)
És un projecte desenrotllat conjuntament per la Direcció d’Atenció Primària del Departament de Salut de la Ribera i el Centre de Salut Pública d’Alzira i que compta amb el suport de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fundació Fisabio).
L’Observatori edita, amb caràcter trimestral, un butlletí digital en el qual es detallen les dades d’obesitat i sobrepés infantil dels municipis que constituïxen el Departament de Salut de la Ribera, i en el qual es descriuen les activitats comunitàries desenrotllades en cada un amb la finalitat de previndre i manejar l’excés de pes en els xiquets i les xiquetes i minimitzar-ne l’impacte sobre la seua salut.
Enllaç a la pàgina web: Observatori d’Obesitat Infantil
Ecomenjadors. Foment de menjadors escolars sostenibles i saludables
Un pla que promou el desenrotllament del sector ecològic i la millora de la qualitat de l’alimentació de centres escolars i sociosanitaris, introduint el producte ecològic, local i de temporada en l’elaboració dels menús.
Publicacions
Guia per als menús en menjadors escolars Generalitat Valenciana 2018
Àrees relacionades i webs d'interés
- Ministeri de Sanitat
- Alimentació saludable
- Organització Mundial de la Salut
- Obesitat infantil
-Recomanacions de consum de peix per presència de mercuri
-Recomanacions de consum d’hortalisses de fulla per a població infantil per la presència de nitrats
- Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició