JUSTIFICACIÓ

Practicar una alimentació saludable és fonamental per a promoure la salut, el benestar i un desenrotllament òptim en qualsevol etapa de la vida. Optar per este tipus d’alimentació ajuda a previndre diferents problemes de salut. És important saber fer la tria més saludable en vista de l’accés a una gran varietat d’aliments nutritius per a tota la població, per a promoure, d’esta manera, comportaments relacionats amb la salut, protegir-se davant de situacions adverses i contribuir a previndre malalties a llarg termini.


El concepte “Una Sola Salut” (One Health) és un enfocament integrat i unificador per a equilibrar i optimitzar la salut de les persones, els animals i les plantes, així com del medi ambient, amb el qual es perseguix desplegar i implementar programes, polítiques i normatives per a la millora de la salut pública.


El disseny d’una alimentació adequada tenint en consideració este concepte haurà de gaudir de les característiques següents:

  • Alimentació saludable, és a dir, regir-se per criteris que determinen i valoren les característiques nutricionals, dietètiques, i per models conductuals que ajuden a mantindre nivells acceptables entre l’alimentació i la salut.
  • Alimentació segura, que supose una garantia d’innocuïtat per als consumidors i que estos reben la informació correcta i necessària per a la conservació, el maneig i el consum.
  • Alimentació solidària: ha d’assegurar el subministrament de productes alimentosos en quantitat i varietat per a totes les persones, especialment per als col·lectius més vulnerables, alhora que ha de preocupar-se dels residus i el desaprofitament alimentari per a optimitzar la distribució i no generar un impacte ambiental més gran.
  • Alimentació sostenible: ha de considerar en tot el procés de producció, distribució i consum les accions necessàries per a disminuir la contaminació atmosfèrica, de les aigües i dels ecosistemes. Una alimentació sostenible s’associa a menys emissions de gasos d’efecte d’hivernacle i a un ús més reduït d’aigua dolça i de superfície terrestre.
  • Alimentació satisfactòria: l’alimentació ha de presentar una qualitat sensorial adequada (satisfer el gust, l’olfacte i el tacte) per a contribuir a l’equilibri emocional.
  • Alimentació social, ja que implica estructures, valors culturals, i ha de considerar-se com un esdeveniment compartit que reflectix benestar social i col·lectiu.
  • Procurar la sobirania alimentària: els sistemes alimentaris de producció, transformació i elaboració culinària d’aliments i begudes han de vetlar en tots els nivells, amb criteris econòmics, socials i ecològics, perquè les economies de proximitat siguen prioritàries i s’afavorisquen.

Visualització del menú