FASES

Fases del programa

Cribatge

Es realitzarà en totes la Unitats de Maternitat i centres neonatals dels diferents hospitals públics i privats, abans de l'alta hospitalària, recomanant-se la realització de la prova a partir de les 48 hores de vida.

RN sense factors de risc:

la prova es realitzarà amb otoemissions acústiques provocades per estímuls transitoris (OEAP).

  1. Si el resultat és normal, s'anotarà en la Cartilla de Salut Infantil i registrarà en la història clínica hospitalària i en el Sistema de Registre de la Conselleria de Sanitat Programa de Detecció Precoç de la Hipoacúsia.
  2. Si el resultat està alterat, es realitza una segona prova de cribatge amb Potencials evocats auditius del tronc cerebral (PEATCa) en consultes externes de pediatria, otorinolaringologia o neurofisiologia, segons hospital, abans de les 3 setmanes de vida
  • si el resultat és patològic, es remetrà a consultes d'otorinolaringologia per a confirmació diagnòstica, abans dels 3 mesos, i establir el tractament abans del 6 mesos.
  • si és normal, es dóna l'alta per a revisió i control pel seu pediatre d'atenció primària.

RN amb factors de risc:

la prova es realitzarà amb Potencials Evocats Auditius del Tronc Cerebral (PEATCa).

  1. Si el resultat és normal, s'anotarà en la Cartilla de Salut Infantil i registrarà en la història clínica hospitalària i en el Sistema de Registre de la Conselleria de Sanitat. Programa de Detecció Precoç de la Hipoacúsia.
  2. Si el resultat és patològic, es remet a consultes d'otorinolaringologia abans de 3 setmanes per a confirmació diagnòstica, abans dels 3 mesos, i establir el tractament abans dels 6 mesos.

Indicadors de risc recomanats per la CODEPEH

  1. Sospita per part del cuidador sobre retards en la parla, desenvolupament i audició normal.
  2. Història familiar d'hipoacúsia permanent en la infància.
  3. Estada en Vigilància intensiva Neonatal durant més de 5 dies, inclosos els reingressos en la Unitat dins del primer mes de vida.
  4. Haver sigut sotmès a oxigenació per membrana extracorpòria, ventilació assistida, antibiòtics ototòxics, diürètics de l'ansa (furosemida). Hiperbilirubinèmia que va requerir exsanguinotransfusió.
  5. Infeccions intrauterina grup TORCHS (citomegalovirus, herpes, rubèola, sífilis i toxoplasmosi).
  6. Anomalies craniofacials incloent les del pavelló auricular, conducte auditiu, apèndix i fossetes preauriculars, llavi fes o paladar amb fenedura, i anomalies de l'os temporal i asimetria o hipoplàsia de les estructures facials.
  7. Troballes físiques relacionades amb síndromes associades a pèrdua auditiva neurosensorial o de conducció com un floc de cabells blancs, heterocroma de l'iris, hipertelorisme, telecantus o pigmentació anormal de la pell.
  8. Síndromes associades amb pèrdua auditiva o pèrdua auditiva progressiva o de començament tardà, com la neurofibromatosi, osteopetrosis i les síndromes d’Usher , Waardenburg, Alport, Pendred, Jervell i Lange-Nielson, entre altres.
  9. Malalties neurodegeneratives com la síndrome de Hunter i neuropaties sensors/motrius com l'atàxia de Friedrich i la síndrome de Charcot -Marie-Tooth.
  10. Infeccions postnatals amb cultius positius associats amb pèrdua auditiva, entre les quals s'inclouen les meningitis víriques (especialment varicel•la i herpes) i bacteriana (especialment Hib i pneumocòccica).
  11. Traumatisme cranioencefàlic, especialment fractures de l'os temporal i base del crani que requerisca hospitalització.
  12. Quimioteràpia.
  13. Malalties endocrines. Hipotiroïdisme.

Tant en el cas de RN amb factors de risc com en el cas de RN sense factors de risc, ha d'informar-se els pares d'un possible fals positiu o fals negatiu en la primera fase del cribatge.

Confirmació diagnòstica

L'objectiu és confirmar en aquesta fase, el diagnòstic d'hipoacúsia en tots els nounats i nounades que no passen la fase de cribatge universal, per a poder iniciar al més prompte possible les mesures d'intervenció, remetent-se a unitats de diagnòstic dotades amb especialistes en otorinolaringologia pediàtrica, pediatres, neurofisiòlegs, logopedes, etc.