Destaquem
Salut Publica
Visualització del menú
FASES
Fases del programa
Cribatge
Es realitzarà en totes la Unitats de Maternitat i centres neonatals dels diferents hospitals públics i privats, abans de l'alta hospitalària, recomanant-se la realització de la prova a partir de les 48 hores de vida.
RN sense factors de risc:
la prova es realitzarà amb otoemissions acústiques provocades per estímuls transitoris (OEAP).
- Si el resultat és normal, s'anotarà en la Cartilla de Salut Infantil i registrarà en la història clínica hospitalària i en el Sistema de Registre de la Conselleria de Sanitat Programa de Detecció Precoç de la Hipoacúsia.
- Si el resultat està alterat, es realitza una segona prova de cribatge amb Potencials evocats auditius del tronc cerebral (PEATCa) en consultes externes de pediatria, otorinolaringologia o neurofisiologia, segons hospital, abans de les 3 setmanes de vida
- si el resultat és patològic, es remetrà a consultes d'otorinolaringologia per a confirmació diagnòstica, abans dels 3 mesos, i establir el tractament abans del 6 mesos.
- si és normal, es dóna l'alta per a revisió i control pel seu pediatre d'atenció primària.
RN amb factors de risc:
la prova es realitzarà amb Potencials Evocats Auditius del Tronc Cerebral (PEATCa).
- Si el resultat és normal, s'anotarà en la Cartilla de Salut Infantil i registrarà en la història clínica hospitalària i en el Sistema de Registre de la Conselleria de Sanitat. Programa de Detecció Precoç de la Hipoacúsia.
- Si el resultat és patològic, es remet a consultes d'otorinolaringologia abans de 3 setmanes per a confirmació diagnòstica, abans dels 3 mesos, i establir el tractament abans dels 6 mesos.
Indicadors de risc recomanats per la CODEPEH
- Sospita per part del cuidador sobre retards en la parla, desenvolupament i audició normal.
- Història familiar d'hipoacúsia permanent en la infància.
- Estada en Vigilància intensiva Neonatal durant més de 5 dies, inclosos els reingressos en la Unitat dins del primer mes de vida.
- Haver sigut sotmès a oxigenació per membrana extracorpòria, ventilació assistida, antibiòtics ototòxics, diürètics de l'ansa (furosemida). Hiperbilirubinèmia que va requerir exsanguinotransfusió.
- Infeccions intrauterina grup TORCHS (citomegalovirus, herpes, rubèola, sífilis i toxoplasmosi).
- Anomalies craniofacials incloent les del pavelló auricular, conducte auditiu, apèndix i fossetes preauriculars, llavi fes o paladar amb fenedura, i anomalies de l'os temporal i asimetria o hipoplàsia de les estructures facials.
- Troballes físiques relacionades amb síndromes associades a pèrdua auditiva neurosensorial o de conducció com un floc de cabells blancs, heterocroma de l'iris, hipertelorisme, telecantus o pigmentació anormal de la pell.
- Síndromes associades amb pèrdua auditiva o pèrdua auditiva progressiva o de començament tardà, com la neurofibromatosi, osteopetrosis i les síndromes d’Usher , Waardenburg, Alport, Pendred, Jervell i Lange-Nielson, entre altres.
- Malalties neurodegeneratives com la síndrome de Hunter i neuropaties sensors/motrius com l'atàxia de Friedrich i la síndrome de Charcot -Marie-Tooth.
- Infeccions postnatals amb cultius positius associats amb pèrdua auditiva, entre les quals s'inclouen les meningitis víriques (especialment varicel•la i herpes) i bacteriana (especialment Hib i pneumocòccica).
- Traumatisme cranioencefàlic, especialment fractures de l'os temporal i base del crani que requerisca hospitalització.
- Quimioteràpia.
- Malalties endocrines. Hipotiroïdisme.
Tant en el cas de RN amb factors de risc com en el cas de RN sense factors de risc, ha d'informar-se els pares d'un possible fals positiu o fals negatiu en la primera fase del cribatge.
Confirmació diagnòstica
L'objectiu és confirmar en aquesta fase, el diagnòstic d'hipoacúsia en tots els nounats i nounades que no passen la fase de cribatge universal, per a poder iniciar al més prompte possible les mesures d'intervenció, remetent-se a unitats de diagnòstic dotades amb especialistes en otorinolaringologia pediàtrica, pediatres, neurofisiòlegs, logopedes, etc.