Destaquem
Salut Publica
Visualització del menú
CRIBRATGE DE CÀNCER COLORECTAL
El programa va començar a la Comunitat Valenciana l'any 2005 en tres departaments de salut, i s'ha incorporat progressivament la resta fins a completar els 24 departaments l'any 2014. L'objectiu del programa és aconseguir un diagnòstic en estadis inicials i, amb això, un tractament més eficaç.
Si tractem aquestes lesions de manera precoç disminuirem la probabilitat que arriben a ser malignes.
Es basa en una prova (molt senzilla) que detecta xicotetes quantitats de sang en la femta, que aparentment no són visibles. La prova de detecció de sang oculta en la femta és la més àmpliament utilitzada per tots els programes de cribratge, per la millor relació cost-efectivitat, com s'ha demostrat en nombrosos estudis, com també per la major factibilitat en termes de recursos. El Consell de la Unió Europea, a proposta de la Comissió, recomana per a l'any 2003 l’ús d’aquesta prova com a test de cribratge en recerques organitzades de base poblacional per a la prevenció del càncer de còlon i recte.
Aquesta prova es recomana que es realitze cada dos anys.
OBJECTIUS
Objectiu general
L'objectiu general d'aquest programa és aconseguir disminuir la incidència i la mortalitat per càncer colorectal en la població de risc mitjà, homes i dones entre 50 i 69 anys.
Objectius específics
- Aconseguir una participació almenys d’un 50 % de la població citada en el programa, en cadascun dels departaments de salut.
- En rondes successives, aconseguir que hi haja una continuïtat almenys d’un 75 % del primer estudi al segon.
- Assegurar un nivell òptim i adequat de qualitat en la realització, lectura i processament de la prova de cribratge (test de sang d'oculta en femta), prova de confirmació diagnòstica (colonoscòpia), proves anatomopatològiques, taxes de detecció de càncer i de lesions precursores.
- Garantir una adequada coordinació entre els diferents nivells assistencials implicats i una continuïtat assistencial, amb la finalitat d'aconseguir un diagnòstic i tractament el més precoç possible, com també un seguiment dels casos detectats.
- Realitzar estudis d'investigació que comparen l'eficàcia d'altres tècniques de cribratge davant de la prova convencional (test de sang oculta en femta).
- Realitzar l’anàlisi cost-efectivitat de les tècniques de cribratge utilitzades, per a poder establir la tècnica més cost efectiva com a prova òptima de cribratge a utilitzar a la nostra comunitat.
- Desenvolupar estudis epidemiològics per a conéixer els factors de risc i de les lesions precursores en el desenvolupament del càncer colorectal.
- Avaluar els motius de no participació en aquest tipus de programes preventius i procurar la participació informada.