PARTICIPACIÓ INFORMADA

Participació informada

La participació en els programes de cribratge de càncer és un important indicador de qualitat, i d'aquesta depén en gran manera la disminució de la incidència i de la mortalitat per càncer de la població.

Els resultats de participació obtinguts en el Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte de la Comunitat Valenciana són més baixos que els obtinguts en el Programa de prevenció de càncer de mama de la Comunitat Valenciana. Això és a causa, entre altres factors, d’una falta de sensibilització de la població sobre la importància i gravetat de la malaltia del càncer colorectal i d’un dèficit d'informació sobre els beneficis de participar en el programa de cribratge, a causa, en part, a la curta trajectòria de desenvolupament d'aquest.

Per tant, hem de treballar per a augmentar la participació de la població, però sense oblidar que aquesta participació ha d'estar basada en una presa de decisió informada.

El reconeixement del dret a la informació, en el camp de la salut, troba el primer marc legal en el Conveni del Consell d'Europa sobre els drets de l'home i la biomedicina, signat el 4 d'abril de 1997. En aquest conveni es reconeix explícitament, en l'apartat 2 de l'article 10, que "tota persona tindrà dret a conéixer tota la informació obtinguda respecte a la seua salut".

En l’àmbit estatal, la Llei 41/2002 bàsica, reguladora de l'autonomia del pacient i de drets i obligacions en matèria d'informació i documentació clínica, recull de manera més específica els aspectes que s'han de tindre en compte a l'hora d'oferir informació relativa a salut, i és l'article 4 el que s'encarrega d'aquesta tasca. En aquest s'especifica que la informació oferida "comprén, com a mínim, la finalitat i la naturalesa de cada intervenció, els seus riscos i conseqüències". I afig que la informació "serà vertadera, comprensible i adequada a les seues necessitats, i l'ajudarà a prendre decisions d'acord amb la seua pròpia i lliure voluntat".

Aquest reconeixement legal dona suport a les creixents demandes de la població, en relació amb les necessitats d'informació sobre temes relacionats amb la salut. Demandes que es canalitzen a través del Decàleg de pacients, consensuat per 50 organitzacions de pacients i usuaris de serveis sanitaris, que es van reunir a Barcelona l'any 2003. Entre les seues peticions cal destacar les demandes d’informació de qualitat, decisions centrades en el pacient, respecte a l'autonomia del pacient informat i formació de professionals en habilitats socials. Demandes relacionades amb l'exigència cada vegada major de processos de comunicació, centrats en les necessitats d'informació dels pacients i usuaris de serveis sanitaris.