Metodologia

Població diana

La situació ideal per a realitzar un cribatge seria seleccionar, basant-nos en els factors de risc, un subgrup de dones xicotet en el qual s'inclogueren la majoria dels casos amb càncer, però, fins ara, els coneixements científics no permeten aquesta selecció, atés que més de la meitat dels càncers de mama es pordueixen en dones que no presenten cap dels factors que s'han proposat. L'únic criteri vàlid per a indicar l'estudi és l'edat, en funció de la incidència del càncer de mama i la sensibilitat del test diagnòstic (la mamografia).

Seguint les recomanacions de diferents grups d'experts i l'experiència d'altres programes a Espanya, es va considerar adequat en el començament del programa estudiar aquelles dones amb edat compresa entre 45 i 69 anys. Amb aquesta elecció, la població diana total a la Comunitat Valenciana comprén unes 720.000 dones.

Citació

El programa es basa en la citació geogràfica de les dones de 45 a 69 anys i, per a això, es realitzen les fases següents:

  • Obtenció de les dones de 45 a 69 anys del departament de salut on es realitzarà el cribratge a través del Sistema d'Informació Poblacional (SIP).
  • Informació mitjançant una carta nominal de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública dirigida a totes les dones de la població diana.

Establiment d'un calendari de citacions que ha de recollir els apartats següents:

  • Carta de citació personalitzada a cada dona, on s’indique el dia, l’hora i l’adreça on ha d'acudir. Sempre s'ofereix la possibilitat de canviar la data en el cas de dificultat o problema per a assistir-hi aquest dia.
  • Recitacions. En el cas que no acudisca a la primera citació, se la tornarà a citar per a un altre dia i hora en finalitzar l'estudi de la zona.

Estudis

En l'actualitat hi ha acord general en què la mamografia és l'únic test adequat per a ser emprat com a prova única en programes de prevenció de càncer de mama.

En el nostre programa s'adopten les proves següents:

  • Mamografia bilateral, amb dues projeccions per cada mama (craniocaudal i mediolateral obliqua), en totes les voltes.
  • El metge o el radiòleg de la unitat realitza una primera lectura mamogràfica, i un altre radiòleg de manera independent una segona lecturar. Si hi ha desacord es realitza una lectura conjunta.
  • Davant de sospita de patologia (imatges sospitoses com ara nòduls, calcificacions, etc.), les dones seran estudiades segons el protocol diagnòstic.

Interval entre els estudis

En el càncer de mama hi ha una gran variabilitat en el temps de duplicació, que oscil·la entre pocs dies (en el carcinoma inflamatori) i quasi un any, amb predomini dels casos de creixement lent. Això explica que un càncer de mama tarde entre 2 i 20 anys a aconseguir la grandària d'un centímetre.

En aquest programa es proposa un interval entre estudis de dos anys, com la majoria de programes d'aquest tipus que es desenvolupen actualment a Europa.

En resum, el programa s’adreça a dones entre els 45 i 69 anys, i consisteix en una mamografia bilateral, de doble projecció en totes les voltes, amb intervals de dos anys.