Destaquem
Salut Publica
Visualització del menú
LABORATORIS DE SALUT PÚBLICA
Els laboratoris de salut pública (LSP) tenen com a missió fonamental proporcionar un suport analític als programes i actuacions de seguretat alimentària i control ambiental de la Comunitat Valenciana, d'acord amb estàndards internacionals de qualitat tècnica, servei, protecció ambiental i salut laboral.
L'activitat dels LSP s'emmarca en un context internacional definit per les legislacions i recomanacions de la Unió Europea en els camps de seguretat alimentària i ambiental. La Xarxa de Laboratoris Europeus de referència (EURL) juga, en aquest sentit, un paper fonamental en la selecció de tecnologies analítiques i definició dels requisits de qualitat aplicables en els laboratoris de salut pública.
El camp d'actuació de la Xarxa de Laboratoris de Salut Pública (LSP), constituïda pels laboratoris de València (LSPV i LSPC) i Alacant (LSPA), s'enquadra fonamentalment en el context del Pla de seguretat alimentària i dels Programes de sanitat ambiental i medi ambient, entre els quals destaquen la vigilància i control alimentari, el control d'aigües de consum humà i la vigilància de la contaminació atmosfèrica.
La capacitat i la competència tècnica dels laboratoris, de manera que es garantisquen la qualitat dels resultats i del servei, és una exigència del control oficial. Això s'aconsegueix mitjançant la implantació de sistemes de qualitat, específicament del sistema definit per la Norma ISO 17025, i la corresponent acreditació dels laboratoris per ENAC. Actualment els tres laboratoris estan acreditats, i el manteniment d'aquesta acreditació i la permanent ampliació del seu abast constitueix un dels elements bàsics del funcionament de la Xarxa de Laboratoris.
De mitjana, els laboratoris de salut pública analitzen al voltant de 24.000 mostres anuals i es realitzen més de 500.000 determinacions, en aquests treballen uns 110 tècnics altament qualificats i disposen d'un alt nivell tecnològic que permet determinar un gran nombre de contaminants a nivells d’ultratraça, confirmar les diferents substàncies i identificar els microorganismes detectats.
Tots els laboratoris situats en el territori de la Comunitat Valenciana que realitzen les seues activitats analítiques en l'àmbit de la seguretat alimentària i ambiental han de comunicar l'inici de l'activitat, segons el Decret 106/2010, de 25 de juny, del Consell.
Per a qualsevol suggeriment o comentari sobre el contingut publicat en aquest espai es pot contactar directament enviant un correu a: laboratorio_valencia@gva.es
Enllaços externs d'interés
- Entitat Nacional d'Acreditació (ENAC).
- Xarxa de Laboratoris de Seguretat Alimentària (*RELSA)