Informació general al consumidor
Seguretat alimentària
La seguretat alimentària té com a funció principal la gestió de les actuacions de control oficial dels establiments dedicats a la preparació, fabricació, transformació, envasament, emmagatzematge, transport, distribució, manipulació i venda d'aliments, begudes i productes relacionats directament o indirectament amb l'alimentació.
El control sanitari dels aliments té com a finalitat garantir al consumidor aliments sans, segurs i saludables a través d'actuacions al llarg de la cadena alimentària enfocades a eliminar o minimitzar riscos per a la salut prèviament identificats.
La seguretat alimentària té com a objectiu garantir al consumidor aliments segurs, sans i saludables, a través d'actuacions enfocades a eliminar o minimitzar aquells perills per a la salut prèviament identificats al llarg de la cadena alimentària. Així com dirigir, gestionar i avaluar els laboratoris de salut pública, impulsant el desenvolupament de noves metodologies analítiques i coordinant l'activitat analítica amb altres laboratoris de la Comunitat Valenciana, nacionals i internacionals.
Per al compliment d'aquest objectiu s'elabora el Pla de seguretat alimentària, com a instrument estratègic de planificació en el qual es concreta el conjunt d'anàlisi, diagnòstics, objectius, línies d'actuació, programes i accions de caràcter interdepartamental conduents a garantir la salut i seguretat dels consumidors en matèria alimentària.
Per a qualsevol suggeriment o comentari sobre el contingut publicat en aquest espai es pot contactar directament enviant un correu a: s.g.alimentaria_sp@gva.es
Campanyes vigents relatives a la seguretat alimentària
- Triquinosi en carn de porc senglar
- Recomanacions del consum d'hortalisses de full per a població infantil
- Reducció del consum de sucre
- Mercuri en peix
- Acrilamida
- Anisakis
Publicacions d'interés
- Menja sa, menja segur: guia pràctica d'higiene i seguretat alimentària per al consumidor
- Menja sa, menja segur: la compra
- Menja sa, menja segur: la conservació
- Menja sa, menja segur: la higiene
- Menja sa, menja segur: la preparació
- Menja sa, menja segur: els ous
- Menja sa, menja segur: el peix
Informació nutricional
Un dels objectius del IV Pla de salut de la Comunitat Valenciana és garantir i promoure una alimentació saludable i millorar la qualitat de les actuacions dirigides a la protecció de la salut de la població davant dels perills associats al consum d'aliments. Per a aconseguir aquest objectiu s'assenyalen accions com la regulació de les màquines expenedores d'aliments i begudes (MEAB) seguint criteris d'índole nutricional, incrementar el consum de fruites i verdures en la població, fomentar l'alimentació saludable i el comerç de proximitat en els menjadors escolars, d'hospitals i residències, i reduir el consum de greixos saturats, sal i sucres en la població.
L'interés creixent de la societat de conéixer la procedència dels aliments que consumeix i si els mètodes de producció emprats són respectuosos amb el medi ambient ha suposat el desenvolupament normatiu per a regular la venda de proximitat de productes primaris i agroalimentaris. El I Pla valencià de producciò ecològica estableix mesures per al "foment d'un consum conscient, responsable i ecològic".
Atesa la rellevància de l'alimentació en edats primerenques i que a la Comunitat Valenciana el 41,1% de l'alumnat menor de 16 anys realitza el seu menjar principal en els centres educatius, s'ha optat pel desenvolupament normatiu per al foment d'un alimentació saludable i sostenible en l'àmbit de l'administració pública i per la realització d'un programa que pretén avaluar tots menjadors escolars en el període de tres cursos consecutius. Els objectius perseguits han sigut avaluar: a) l'oferta alimentària dels menjadors escolars, b) l'oferta de fruites i verdures, especialment de venda de proximitat i/o de producció ecològica i c) la ubicació i oferta d'aliments i begudes a través de màquines expenedores. Per a més informació referent a això consulte l'Avaluació i foment de la qualitat nutricional de l'oferta alimentària en centres escolars 2016-2019 continguda en el Pla de control oficial de la cadena alimentària de la Comunitat Valenciana (págs. 185-199 del document).
Enllaços externs d'interés
Etiquetatge
Constitueix el principal instrument de comunicació entre l'operador econòmic i el consumidor, i permet a aquest últim triar d'una forma més informada els aliments que compren i consumeixen. El Reglament (UE) 1169/2011, estableix les obligacions de l'etiquetatge general de tots els aliments, així com altres obligacions de caràcter més específics, que són necessàries per a aliments concrets, com són entre altres, els nous aliments, els subjectes a requisits específics de la seua comercialització dins de la Unió Europea o els organismes modificats genèticament.
Es considera etiquetat tots els esments, indicacions, marques de fàbrica o comercials, dibuixos o signes relacionats amb un producte alimentari que figuren en qualsevol envàs, document, rètol, etiqueta, faixa o collet que acompanyen o es referisquen a un producte alimentari. Així l'etiquetatge ha d'aportar informació clara, llegible i comprensible, evitar ambigüitats i no induir a errors, a més d'aportar la informació nutricional obligatòria, destacant els ingredients que causen al·lèrgies i intoleràncies.
D'altra banda, l'etiquetatge i la publicitat dels aliments poden contindre declaracions nutricionals i de propietats saludables. S’entén declaració nutricional com aquella que declara, o suggereix, que un aliment té propietats nutricionals beneficioses específiques, amb motiu de l'aportació energètica que proporciona, en grau reduït o incrementat, i/o dels nutrients o altres substàncies que conté, en proporcions reduïdes o augmentades. I declaració saludable com qualsevol missatge o representació que no siga obligatori conformement a la legislació comunitària o nacional que afirme, suggerisca o done a entendre que existeix una relació entre una categoria d'aliments, un aliment o un dels seus constituents, i la salut. Només estan autoritzades les declaracions nutricionals enumerades en l'annex del Reglament (CE) núm. 1924/2006, mentre que les declaracions de propietats saludables, que faran referència a aliments llestos per al seu consum, han d'estar prèviament autoritzades i han d'anar acompanyades de totes les condicions (incloses les restriccions) que es requereixen per al seu ús.
Comerç electrònic
Compra segura d'aliments per internet (document de la Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició - AESAN) - Visualitza document PDF