Informació al consumidor i etiquetatge

Seguretat alimentària

La seguretat alimentària té com a funció principal la gestió de les actuacions de control oficial dels establiments dedicats a la preparació, fabricació, transformació, envasament, emmagatzematge, transport, distribució, manipulació i venda d'aliments, begudes i productes relacionats directament o indirectament amb l'alimentació.

El control sanitari dels aliments té com a finalitat garantir al consumidor aliments sans, segurs i saludables a través d'actuacions al llarg de la cadena alimentària enfocades a eliminar o minimitzar riscos per a la salut prèviament identificats.

La seguretat alimentària té com a objectiu garantir al consumidor aliments segurs, sans i saludables, a través d'actuacions enfocades a eliminar o minimitzar aquells perills per a la salut prèviament identificats al llarg de la cadena alimentària. Així com dirigir, gestionar i avaluar els laboratoris de salut pública, impulsant el desenvolupament de noves metodologies analítiques i coordinant l'activitat analítica amb altres laboratoris de la Comunitat Valenciana, nacionals i internacionals.

Per al compliment d'aquest objectiu s'elabora el Pla de seguretat alimentària, com a instrument estratègic de planificació en el qual es concreta el conjunt d'anàlisi, diagnòstics, objectius, línies d'actuació, programes i accions de caràcter interdepartamental conduents a garantir la salut i seguretat dels consumidors en matèria alimentària.

Per a qualsevol suggeriment o comentari sobre el contingut publicat en aquest espai es pot contactar directament enviant un correu a: s.g.alimentaria_sp@gva.es

Campanyes vigents relatives a la seguretat alimentària

Publicacions d'interés

Els següents documents son de tipus PDF i, per a facilitar la navegació, obrin en nova finestra.

 

Un dels objectius del IV Pla de salut de la Comunitat Valenciana és garantir i promoure una alimentació saludable i millorar la qualitat de les actuacions dirigides a la protecció de la salut de la població davant dels perills associats al consum d'aliments. Per a aconseguir aquest objectiu s'assenyalen accions com la regulació de les màquines expenedores d'aliments i begudes (MEAB) seguint criteris d'índole nutricional, incrementar el consum de fruites i verdures en la població, fomentar l'alimentació saludable i el comerç de proximitat en els menjadors escolars, d'hospitals i residències, i reduir el consum de greixos saturats, sal i sucres en la població.

L'interés creixent de la societat de conéixer la procedència dels aliments que consumeix i si els mètodes de producció emprats són respectuosos amb el medi ambient ha suposat el desenvolupament normatiu per a regular la venda de proximitat de productes primaris i agroalimentaris. El I Pla valencià de producciò ecològica estableix mesures per al "foment d'un consum conscient, responsable i ecològic".

Atesa la rellevància de l'alimentació en edats primerenques i que a la Comunitat Valenciana el 41,1% de l'alumnat menor de 16 anys realitza el seu menjar principal en els centres educatius, s'ha optat pel desenvolupament normatiu per al foment d'un alimentació saludable i sostenible en l'àmbit de l'administració pública i per la realització d'un programa que pretén avaluar tots menjadors escolars en el període de tres cursos consecutius. Els objectius perseguits han sigut avaluar: a) l'oferta alimentària dels menjadors escolars, b) l'oferta de fruites i verdures, especialment de venda de proximitat i/o de producció ecològica i c) la ubicació i oferta d'aliments i begudes a través de màquines expenedores. Per a més informació referent a això consulte l'Avaluació i foment de la qualitat nutricional de l'oferta alimentària en centres escolars 2016-2019 continguda en el Pla de control oficial de la cadena alimentària de la Comunitat Valenciana (págs. 185-199 del document).

Enllaços externs d'interés

Decret 201/2017, de 15 de desembre, del Consell, pel qual es regula la venda de proximitat de productes primaris i agroalimentaris (DOGV núm. 8238; 20.02.2018). Correcció d'errors del Decret 201/2017, de 15 de desembre, del Consell, pel qual es regula la venda de proximitat de productes primaris i agroalimentaris.

Informació nutricional en l'etiquetatge. Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició.

Constitueix el principal instrument de comunicació entre l'operador econòmic i el consumidor, i permet a aquest últim triar d'una forma més informada els aliments que compren i consumeixen. El Reglament (UE) 1169/2011, estableix les obligacions de l'etiquetatge general de tots els aliments, així com altres obligacions de caràcter més específics, que són necessàries per a aliments concrets, com són entre altres, els nous aliments, els subjectes a requisits específics de la seua comercialització dins de la Unió Europea o els organismes modificats genèticament.

Es considera etiquetat tots els esments, indicacions, marques de fàbrica o comercials, dibuixos o signes relacionats amb un producte alimentari que figuren en qualsevol envàs, document, rètol, etiqueta, faixa o collet que acompanyen o es referisquen a un producte alimentari. Així l'etiquetatge ha d'aportar informació clara, llegible i comprensible, evitar ambigüitats i no induir a errors, a més d'aportar la informació nutricional obligatòria, destacant els ingredients que causen al·lèrgies i intoleràncies.

D'altra banda, l'etiquetatge i la publicitat dels aliments poden contindre declaracions nutricionals i de propietats saludables. S’entén declaració nutricional com aquella que declara, o suggereix, que un aliment té propietats nutricionals beneficioses específiques, amb motiu de l'aportació energètica que proporciona, en grau reduït o incrementat, i/o dels nutrients o altres substàncies que conté, en proporcions reduïdes o augmentades. I declaració saludable com qualsevol missatge o representació que no siga obligatori conformement a la legislació comunitària o nacional que afirme, suggerisca o done a entendre que existeix una relació entre una categoria d'aliments, un aliment o un dels seus constituents, i la salut. Només estan autoritzades les declaracions nutricionals enumerades en l'annex del Reglament (CE) núm. 1924/2006, mentre que les declaracions de propietats saludables, que faran referència a aliments llestos per al seu consum, han d'estar prèviament autoritzades i han d'anar acompanyades de totes les condicions (incloses les restriccions) que es requereixen per al seu ús.

Compra segura d'aliments per internet (document de la Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició - AESAN) - Visualitza document PDF

[BOTÓN]Informació sobre al·lèrgies, intoleràncies i alertes

Visualització del menú