DADES DEL PROGRAMA

Servici que el desplega:    Promoció de la Salut i Prevenció en l'Entorn Laboral

Dates d'inici i fi previstes:   2006 - continua

Població a qui va dirigit:

La població diana se centra en els treballadors i empreses de les activitats econòmiques següents (codi CNAE-93 a tres dígits):

  • 551 - Hotels
  • 553 - Restaurants
  • 554 - Establiments de begudes

Àmbit:

El programa el desplegaran les USLA dels Centres de Salut Pública de Benicarló, Castelló de la Plana, Dénia, Benidorm i l'Alacantí, l'àmbit d'actuació de les quals es correspon amb les zones geogràfiques de la Comunitat Valenciana amb gran implantació del sector de l'hostaleria.

El programa es va iniciar per les USLA dels Centres de Salut Pública de Benicarló, Castelló de la Plana, Dénia, Benidorm i l'Alacantí, l'àmbit d'actuació de les quals es correspon amb les zones geogràfiques de la Comunitat Valenciana amb gran implantació del sector de l'hostaleria. Posteriorment es va estendre a tota la Comunitat.

JUSTIFICACIONS

El sector de l'Hostaleria agrupa a la Comunitat Valenciana al voltant del 5% de la població activa ocupada. Dins d'este sector, són els subsectors d'hotels, amb l'1.04%, i la restauració, amb el 3.29%, els que compten amb més treballadors en actiu.

L'hostaleria constituïx un dels sectors més actius del nostre país quant a la generació d'ocupació. Esta demanda de servicis afavorix que les empreses contracten treballadors temporals que tenen, ben sovint, escassa formació professional en el camp de l'hostaleria i menys encara en l'àmbit de la prevenció de riscos laborals en este sector.

Els riscos laborals més significatius en el sector de l'hostaleria són la càrrega física (postures forçades, moviments repetitius...), els productes de neteja irritants, factors psicosocials (torns, estrés, violència...) i factors ambientals (calor, humitat, soroll...). Els danys per a la salut que més s'associen com a derivats del treball en el sector són els trastorns del son i la irritabilitat, molèsties gàstriques, alteracions musculoesquelètiques, alteracions circulatòries en membres inferiors (varius), alteracions dèrmiques, addicció a drogues (alcoholisme...) i l'hipoacúsia.

CARACTERÍSTIQUES

El Programa de Hostaleria es caracteritza per:

  • Inici com a Programa pilot a desenvolupar per les USLA dels Departaments de Salut amb major desenvolupament del sector, per a després estendre's a tota la Comunitat
  • Programa sectorial: se centra en un sector de la població treballadora amb problemes de salut específics que requerixen estratègies preventives específiques
  • Reunint entre les seues activitats totes les relacionades amb les competències sanitàries en matèria de salut dels treballadors i seguretat química.
  • Amb ell es pretén millorar sobretot l'efectivitat i eficiència de les actuacions preventives de caràcter sanitari del sector, incloent mesures d'informació per a empresaris i treballadors, per als professionals sanitaris i la resta de tècnics de prevenció, amb la col·laboració de l'Administració Laboral.

CONCEPTES

Conceptes d'interés relacionats amb el Programa de Hostaleria:

  • Risc laboral: possibilitat que un treballador patisca un determinat dany derivat del treball. Per a qualificar un risc des del punt de vista de la seua gravetat, es valoraran conjuntament la probabilitat que es produïsca el dany i la severitat del dany. (article 4.3 de la Llei 31/1995, de Prevenció de Riscos Laborals)
  • Grups homogenis de risc laboral: persones que realitzen tasques semblants en condicions de treball semblants.
  • Danys derivats del treball: les malalties, patologies o lesions patides amb motiu o ocasió del treball (article 4.3 de la Llei 31/1995, de Prevenció de Riscos Laborals)
  • Prevenció: conjunt d'activitats o mesures adoptades o previstes en totes les fases d'activitat de l'empresa a fi d'evitar o disminuir els riscos derivats del treball (article 4.3 de la Llei 31/1995, de Prevenció de Riscos Laborals)
  • Vigilància de la salut dels treballadors: activitats, referides tant a individus com a col·lectivitats i orientades a la prevenció dels riscos laborals, els objectius generals de la qual tenen a veure amb la identificació de problemes de salut i l'avaluació d'intervencions preventives. La vigilància de la salut és l'activitat sanitària més important de les que es poden realitzar en relació amb la salut de les persones que treballen, sent concretament els exàmens de salut (reconeixements mèdics) l'activitat més visible.
  • DOCUMENT D'INTERCANVI INFORMACIÓ SANITÀRIA (DIIS): Document que arreplega, guardant la deguda confidencialitat, la informació relativa als protocolos=exámenes de salut que se li han aplicat a un treballador, pel/s Servicis de Prevenció de Riscos Laborals de la/les empreses on ha treballat i els seus resultats, per a evitar que es repetisquen exàmens de salut innecessàriament.

OBJECTIUS

Generals

  • Prevenció del dany a la salut derivat dels riscos laborals presents en el sector.

Específics

  • Millorar el coneixement del risc i dany laboral en el sector de l'hostaleria.
  • Millorar l'efectivitat i eficiència de les actuacions preventives en el sector.

ACTIVITATS

  • Informació per a empresaris i treballadors, Servicis de Prevenció de Riscos Laborals de les empreses i Mútues, etc.
  • Elaboració i difusió de documents tècnics, criteris i directrius per a la vigilància de la salut en el sector de l'hostaleria.
  • Control especial de les activitats sanitàries per als treballadors del sector.

METODOLOGIES

Metodologia/es que s'apliquen per al Programa de Hostaleria:

  • Exercici d'activitats de formació i informació als treballadors i als professionals dels Servicis de Prevenció de Riscos Laborals (SPRL).
  • Avaluació de l'activitat dels SPRL en relació amb les empreses del sector, i millora dels aspectes que presenten deficiències, en particular al que es referix a la Vigilància de la salut.
  • Millora del Sistema d'Informació Sanitària i Vigilància Epidemiològica Laboral (SISVEL) i incorporació en sistema, en les Unitats de Salut Laboral (USLA) incorporades al programa, dels problemes de salut més rellevants.

NORMATIVA

Normativa legal associada al Progama de Hostaleria:

Estatal

  • Constitució Espanyola, article 43.
    • Recull el dret dels ciutadans a la protecció de la salut, i atribuïx als poders públics la competència d'organitzar i tutelar la salut pública a través de les mesures preventives i les prestacions i servicis necessaris.
  • Llei General de Sanitat, capítol IV (salut laboral).
    • Fa referència a "vigilar la salut dels treballadors per a detectar precoçment i individualitzar els factors de risc i deteriorament que puguen afectar-los la salut".
  • Llei 31/1995, de Prevenció de Riscos Laborals
    • - Article 4.3. Concepte de "danys derivats del treball" com les malalties, patologies o lesions patides amb motiu o ocasió del treball
    • - Article 22. Principis generals a què ha de sotmetre's la vigilància de la salut dels treballadors.
    • - Article 25. Protecció dels treballadors especialment sensibles a determinats riscos.
  • Reglament dels Servicis de Prevenció
    • - Article 38. Col·laboració dels servicis de prevenció amb els servicis sanitaris en el diagnòstic, tractament i rehabilitació de malalties relacionades amb el treball. Les s unitats de Salut Pública de l'Àrea de Salut són les competents per a la coordinació dels servicis.
    • - Article 39. Col·laboració del servici de prevenció en les campanyes sanitàries i epidemiològiques organitzades per les Administracions Públiques competents en matèria sanitària i provisió de dades per al Sistema d'Informació Sanitària en Salut Laboral.