Destaquem
Salut Publica
Visualització del menú
Control d'establiments sanitaris
El Reglament (CE) núm. 178/2002 fa recaure sobre l’empresa, de manera explícita, la responsabilitat de garantir aliments segurs. Els operadors econòmics són els que estan més capacitats per a dissenyar un sistema segur de subministrament d’aliments, i han d’assegurar-se que els aliments davall del seu control complixen els requisits pertinents de la legislació alimentària. Les administracions sanitàries han de vetlar pel compliment de la legislació i verificar que els explotadors de les empreses alimentàries complixen els requisits legals, mitjançant l’organització dels controls oficials pertinents. També establix els criteris que han de seguir els EM per a organitzar estos controls, i garantir així que s’efectuen amb regularitat, basats en els riscos i amb la freqüència apropiada.
La Conselleria de Sanitat té encomanada l’organització dels controls oficials a la Comunitat Valenciana: inspecciones/auditories en els establiments alimentaris i presa de mostres i anàlisis dels aliments produïts i/o consumits.
Es planifica el control oficial dels establiments alimentaris de la nostra Comunitat amb l’objectiu principal de reduir l’aparició de riscos associats a les condicions en les quals s’elaboren, es manipulen, es distribuïxen, es venen i/o es consumixen aliments. En este sentit, el control té com a missió verificar el compliment dels requisits de la legislació vinculats, entre altres, a les condicions d’higiene, traçabilitat, implantació de l’autocontrol, formació del personal, informació per al consum, etc.
Per a planificar el control oficial es duu a terme la valoració i la categorització del risc associat als diferents establiments alimentaris tenint en compte tant criteris generals, inherents a l’establiment, l’activitat que desenvolupa i els productes que elabora, com criteris específics, que depenen del funcionament i/o les infraestructures del mateix establiment, així com de la gestió de la seguretat alimentària, i que són avaluats en les visites de control oficial. A partir del resultat de la categorització del risc dels establiments, s’establixen les freqüències de les visites de control.
Quan dels resultats obtinguts en estos controls es deriven incompliments de la legislació, s’adopten les mesures pertinents, com ara: el requeriment per a l’esmena de les no-conformitats (NC), la incoació d’expedients de sancions, la immobilització de productes, incloent-hi les suspensions de l’activitat quan hi haja risc imminent per a la salut.