Destaquem
Salut Publica
Visualització del menú
INTOLERÀNCIES I AL·LÈRGIES
En l'actualitat l'al·lèrgia alimentària constitueix un problema de salut pública i un motiu de preocupació dels consumidors. Algunes estimacions apunten al fet que entre l'1% i el 3% dels adults i entre el 5% i el 7% dels xiquets pateixen algun tipus d'al·lèrgia alimentària. Es coneix com a al·lèrgia alimentària al conjunt de reaccions adverses a aliments, degudes a la seua ingestió, contacte o inhalació, de patogènia immunitària comprovada.
D'altra banda, la intolerància alimentària és una reacció adversa del mateix metabolisme, sense participació del sistema immunològic (excepte en la intolerància al gluten), davant la ingestió d'un aliment o component d'un aliment. En la majoria dels casos es deu a alteracions en la digestió o metabolisme dels aliments, que per origen genètic o adquirit amb els anys, impedeixen la digestió, assimilació i aprofitament d'algunes substàncies que contenen els aliments.
Encara que es poden tractar els símptomes d'aquestes afeccions, l'única manera de previndre-les és evitar el consum dels aliments o algunes substàncies que contenen aquests aliments que causen aquestes afeccions. Per tant, és important que les persones que pateixen aquestes afeccions tinguen la informació suficient sobre la seua presència en els aliments.
Preguntes freqüents
Enllaços i publicacions d'interés
- Alertes alimentàries per al·lergògens
- Guia ràpida per al control d'al·lergògens en la indústria alimentària per a empreses. Generalitat Valenciana.
- Informació sobre al·lergògens per a establiments d'hostaleria. Reglament de la UE núm. 1169/2011. Conselleria de Sanitat.
Enllaços externs d'interés