Informació actualitzada: 24/10/2022
- Al final de la primera fase del projecte IMAS se seleccionarà la tecnologia amb la qual es construirà un prototip de cos complet de més de 70 centímetres
- Concha Andrés: "el projecte IMAS permetrà millorar la detecció de les lesions de menor grandària, reduir el temps d'exploració i realitzar estudis dinàmics de manera simultània de diferents parts del cos"
- La solució desenvolupada serà susceptible de ser utilitzada en el futur tant per la Conselleria com per la resta dels sistemes de salut espanyols i internacionals
El Projecte Imatge Molecular d'Alta Sensibilitat (IMAS) de la conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, avança cap a la seua segona fase en la qual es decidirà una tecnologia per a construir un equip PET de cos complet.
La Secretària Autonòmica d'Eficiència i Tecnologia Sanitària, Concha Andrés, ha visitat les instal·lacions de l'Institut de Física Corpuscular (IFIC) i l'Institut d'Instrumentació per a Imatge Molecular (i3M) amb motiu dels desenvolupaments de la primera fase de IMAS.
El personal investigador de tots dos centres ha presentat els resultats obtinguts dels demostradors que integren noves tecnologies en la detecció dels fotons. Al final de la primera fase del projecte IMAS se seleccionarà la tecnologia amb la qual es construirà un prototip de cos complet de més de 70 centímetres. El IFIC participa en la investigació del xenó líquid i el i3M investiga la utilització de cristalls continus de LYSO.
Proves simultànies en diferents parts del cos
La solució desenvolupada serà susceptible de ser utilitzada en el futur tant per la Conselleria com per la resta dels sistemes de salut espanyols i internacionals, ja que l'objectiu és poder aconseguir una solució innovadora dirigida específicament als reptes i necessitats del sector sanitari que, en aquest cas, busquen millorar el procés de diagnòstic i valoració de resposta als tractaments de malalties que impliquen realització de proves simultànies en diferents parts del cos.
En paraules de la Secretària Autonòmica: "aquest projecte suposarà una fita per a la comunitat científica i mèdica, no sols de la Comunitat Valenciana, sinó per a totes les Conselleries de Sanitat."
Segons Concha Andrés, "el projecte IMAS permetrà millorar la detecció de les lesions de menor grandària, reduir el temps d'exploració i realitzar estudis dinàmics de manera simultània de diferents parts del cos, amb la importància que té en el cas de pacients pediàtrics o oncològics. En definitiva, s'aconseguirà una millora en el diagnòstic i en la qualitat assistencial", ha conclòs.
La visita ha comptat amb la participació de les empreses que conformen l'UTE Phoenix i partners del projecte entre els quals es troben Full Bodi Insight (FBI), Oncovision, Quibim i General Electric Healthcare, així com amb la consultora Ayming que dona suport com a Oficina Tècnica del projecte.
Salt qualitatiu en la sensibilitat dels escàners PET
El projecte IMAS pretén fer un salt qualitatiu en la sensibilitat dels escàners PET, en augmentar de manera significativa la seua extensió axial, permetent la reducció de la dosi de radiació i del temps d'exploració de pacients que necessiten de la realització de proves de diagnòstic PET. IMAS obtindrà imatges dinàmiques de tot el cos des del moment de la injecció del radiofàrmac, aconseguint informació d'òrgans distants de manera simultània. Donada la seua gran cobertura i sensibilitat es proporcionarien imatges molt més nítides i resolutives amb una dosi menor.
Durant la primera fase del projecte, planificada fins a mitjan 2022, competiran diferents tecnologies i, una d'elles, serà la triada per a la construcció de l'escàner de cos complet.
Així mateix, s'ha realitzat una planificació de la integració de l'element detector bàsic per a cadascuna de les tecnologies, veient el procés que se seguirà per a la seua composició i com es construirà el demostrador o prototip a petita escala de 15 cm per a cadascuna de les tècniques en competició i, finalment, s'ha estudiat el sistema d'acoblament del material sensible amb el *fotodetector, l'electrònica de lectura i processament del senyal, així com la descripció del circuit de coincidències.
En les fites posteriors es procedirà a l'avaluació dels escàners construïts, que se sotmetran als procediments de testatge, permetent decidir sobre la tecnologia que ha de guiar l'avanç cap al prototip final que es pretén obtindre.
Accedeix a la nota de premsa ací