Preguntes freqüents vacuna pigota del mico

Objectiu de la vacunació enfront de la pigota del mico

La vacunació enfront de pigota del mico persegueix reduir el risc d'infecció pel virus.

L'autorització de la vacuna implica que els beneficis de la seua administració superen àmpliament els possibles riscos per efectes adversos relacionats amb la vacunació.

Característiques de la vacuna

La vacuna enfront de la pigota del mico és una vacuna de virus vius modificats per a evitar la seua replicació, per la qual cosa no pot provocar malaltia.

En què consisteix la vacunació

La vacunació consisteix en l'administració per via intradèrmica o subcutània d'una o dosi de vacuna (depenent de les característiques de cada persona). La pauta actualment recomanada és:

Preexposició
  • 1 dosi de 0.5 ml subcutània (SC) en < 18 anys i embarassades.
  • 2 dosi de 0.5 ml SC en immunodeprimits, separades almenys 28 dies.
  • 1 dosi de 0.1ml intradèrmica (ANEU) > 18 anys
Postexposició
  • 1 dosi de 0.5 ml subcutània (SC) en <18 anys i embarassades i immunodeprimits
  • 1 dosi de 0.*1ml intradèrmica (ANEU) > 18 anys.
Efectivitat

Encara que la vacuna va ser desenvolupada per a previndre la pigota clàssica, s'ha demostrat que té un efecte protector enfront de la pigota del mico. Això succeeix per la similitud que tenen els virus responsables de les dues malalties.

Com totes les vacunes, no sempre s'aconsegueix la protecció adequada, per la qual cosa ha de continuar mantenint altres precaucions per a evitar la infecció.

Efectes adversos

Com tots els medicaments, les vacunes poden causar efectes secundaris. Entre aquestes reaccions, s'inclou reaccions locals (eritema, induració, picor, dolor) i generals (cansament, mal de cap, dolors musculars, nàusees, dolor en axil·les, canvis en l'apetit, dolor en articulacions, esgarrifances i inflor d'axil·les).

L'aparició de lesions en la zona d'injecció no suposa que hi haja risc de transmetre la malaltia a altres persones.

Qui s'ha de vacunar?

L'escassetat de vacuna a tot el món obliga a prioritzar la vacunació d'aquelles persones que tenen un major risc d'emmalaltir. Actualment la vacunació es dirigeix a:

  • Profilaxi preexposició, que inclou la vacunació d'homes de fins a 60 anys que reben tractament preexposició enfront del VIH i homes amb infecció pel VIH en seguiment en les consultes hospitalàries que mantenen pràctiques de risc.
  • Profilaxi postexposició de contactes estrets de casos.
Com puc accedir a la vacunació?

És possible que haja rebut un SMS indicant el telèfon de contacte per a sol·licitar cita per a la vacunació.

Si estiguera en algun dels grups de vacunació preexposició i no ha rebut el SMS pose's en contacte amb el centre que habitualment l'atén i allí faran la valoració individualitzada i, si escau, li remetran al centre on rebrà la vacuna.

La indicació de vacunació dels contactes de casos (vacunació postexposició) es realitzarà per part dels serveis que analitzen la seua situació i seran aquests els que indiquen com ha d'accedir a la vacunació.

Pigota del mico

Imatge del cartell pigota del mico

Cartells