Notes de premsa Notes de premsa

Tornar

25/07/2016 - Sanitat llança una campanya per a recordar a la població migrant que 'En la Comunitat Valenciana totes les persones tenen dret a l'assistència sanitària'

  • Amb ajuda de les entitats que treballen amb immigrants, es distribuiran cartells en anglés, francés, romanés, àrab i xinés en els centres sanitaris i els locutoris
  • Carmen Montón ha fet balanç de l'aplicació del decret que va instaurar l'atenció sanitària universal, aprovat pel Govern valencià fa un any
  • 10.342 persones es beneficien ja d'una atenció sanitària integral gràcies a aquesta iniciativa destinada a recuperar drets

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, ha presentat hui una campanya que té per objectiu recordar a la ciutadania la cobertura sanitària universal a la Comunitat Valenciana, un dret "innegociable" com ha repetit al llarg de l'últim any. 
 
El missatge de la campanya, dirigit fonamentalment a la població migrant, és que 'En la Comunitat Valenciana totes les persones tenen dret a l'assistència sanitària'. "N'hi ha prou d'acostar-se a un centre de salut de qualsevol de les tres províncies, o a un centre municipal de serveis socials per a accedir a una assistència sanitària integral". 
 
La campanya es llança quan es compleix un any de l'aprovació del Decret Llei 3/2015 del Govern Valencià que va restaurar l'atenció sanitària universal en la Comunitat. Des de llavors i fins a la data, un total de 10.342 persones han sol·licitat ja l'accés universal a l'atenció sanitària en la Comunitat, "la primera de les iniciatives del Consell destinades a la recuperació de drets sanitaris arrabassats al llarg dels últims anys per part del Govern del PP", com ha recordat Montón. 
 
La consellera ha afegit en aquest sentit que "la cobertura sanitària universal és un pilar fonamental de l'atenció sanitària". 
 
D'aqueixos 10.342 ciutadans que ja podran accedir a una atenció integral, el 90% procedeixen de països que no pertanyen a la Unió Europea. El 56% de les tramitacions corresponen a dones i el 44% restant a barons. L'edat mitjana habitual ronda els 25-40 anys. 
 
Per províncies, de les 10.342 tramitacions especials d'accés universal a l'assistència sanitària en la Comunitat 3.191 corresponen a la província d'Alacant, 886 a Castelló i 6.265 a la província de València. 
 
Els països d'origen més freqüents són Hondures (1.025 persones), el Marroc (941), Colòmbia (672), Ucraïna (585), Bolívia (516) i Veneçuela (500). Hi segueixen Romania (465), Paraguai (453), Rússia (406), Senegal (354), Argentina (353), Algèria (335), Nigèria (316), Brasil (311) o Pakistan (285), entre altres. 
 
Aprofitant per tant aquest aniversari i amb l'ajuda de les entitats que treballen amb el col·lectiu de persones migrants, es distribuiran cartells en els centres sanitaris i els locutoris de les tres províncies amb missatges en romanés, anglés, àrab i xinés, a més de castellà i valencià, amb l'objectiu de recordar que l'atenció sanitària universal és un dret per a totes les persones a la Comunitat Valenciana. 
 
Amb la col·laboració de les organitzacions socials 
 
La consellera ha agraït a totes les associacions i entitats que s'han distingit en la defensa de la sanitat universal "amb les quals estem en contacte periòdic en la comissió de seguiment del decret, per a continuar treballant junts per l'atenció sanitària universal". 
 
La comissió de seguiment, l'objectiu de la qual és vetlar pel compliment dels objectius del Decret 3/2015, la integren representants de la conselleria i d'organitzacions socials com ODUSALUD (que integra al seu torn 85 associacions), Amnistia Internacional i Creu Roja.